Interviu cu Adrian Cionca

Despre piata imobiliara in anul 2023

RPC GROUP s-a aflat in topul firmelor de imobiliare din judetul Timis si in 2022.

Fiindca mai multi dintre clientii RPC GROUP au trimis intrebari despre cum vede fondatorul, Adrian CIONCA anul in care am intrat – 2023, am selectat cateva intrebari la care Adrian a fost amabil sa ne raspunda:

1. Cum vedeti piata imobiliara din Timisoara, are rost sa cumpar acum o locuinta sau sa mai am rabdare?

Adrian CIONCA: Anul 2022 a fost un an al “limitelor impinse la maxim”.

Personal, nu cred ca vom vedea un regres al preturilor. Daca in criza din 2008 oamenii se imprumutau predominant pentru lucruri de care nu aveau nevoie neaparat: gen TV-uri, congelatoare, tefoane cu ecran color, combine muzicale, etc….cei care astazi au credite la banci, sunt datori pentru lucuri cu adevarat necesare si practice: o casa, un apartament, o masina, studii pentru copii, operatie dificila. Cred ca Timisoara a ajuns o piata imobiliara matura. De asemenea, specula a disparut in zona aceasta. Cei care au construit in acest an, au construit cu preturi foarte ridicate, si nu prea exista om care sa vanda in pierdere, doar de dragul de a vinde. Plus, un alt element foarte important: daca ai vinde acum de dragul de a vinde, ca sa te “cash-uiesti”, nu vei mai putea sa “pui la loc” aceeasi casa sau acelasi apartament, pentru ca pretul terenurilor a cescut, la fel si cel al materialelor.

2. 2023 va fi un an al falimentelor? Se vor putea cumpara apartamente ieftine?

Adrian CIONCA: Cu siguranta vor fi oameni care vor avea probleme de numerar, dar nu cred ca la nivel de Timisoara si imprejurimi vor fi situatii cum au fost cele din 2008 in Bucuresti. Ceea ce vreau sa spun, e ca nu se va ajunge la falimente in care sa se poata achizitiona apartamente care azi costa 70-80000 de euro, la 30-40000 de euro. Piata este totusi stabila si sunt sigur ca daca finalul acestui an a fost unul de inghetare a pietei, 2023 va fi unul de dezghetare.

3. Ce face RPC ca sa intampine scumpirile din energie?

Adrian CIONCA: Intr-adevar, nu am crezut ca va veni o asa mare criza energetica. Sincer, nu ma pasiona valoarea facturii de curent, pentru ca stiam ca este un cost infim. In 2021, mi-am construit casa unde locuiesc imrpeuna cu familia, iar cand proiectantii m-au intrebat: punem panouri? Punem pompa de caldura? Reactia mea a fost: fugiti de aici cu astea! Nu ma intereseaza asa ceva, nu cred ca vreodata o sa le amortizez, eu vreau ceva “sigur” de la retea…. Cine credeti ca si-a pus panouri pe casa acum 2 luni? CIONCA, desigur! Consumul este mare, iar pretul este foarte mare. Imediat dupa ce am vazut ce inseamna scumpirile din energie am regandit si redimensionat proiectele. De ce? Pentru ca tot ceea ce construieste RPC, construieste cu mentalitatea: daca eu Adrian CIONCA as locui intr-un apartament, casa sau ce construiesc, cu siguranta voi gasi pe cineva care isi va dori sa traiasca in acel imobil.
Ce am facut? Proiectul de case RPC VILLAGE, are varianta de pompa de cladura, panouri fotovoltaice, unele dintre case chiar si baterii, iar izolatia daca pana nu de mult era de 8-10 cm, acum este de 15. Blocurile pe care le construim, deocamdata au panouri pentru ceea ce insemana apa calda, deoarece ne dorim ca oamenii sa aiba facturi mici si o viata buna.

4. Pe orice post de televiziune privesc se vorbeste de criza, ce faceti dumneavoastra, va opriti?

Adrian CIONCA: Interesanta intrebare… toata lumea intreaba asta. De ce? Pentru ca omul uraste incertitudinea. RPC, daca suntem sanatosi si Dumnezeu ne tine, va merge mai departe, probabil nu cu aceeasi turatie cu care ne-am obisnuit clientii si partenerii, insa vom merge inainte cu proiectele incepute . Desigur, avem si proiecte noi pe care am vrea sa le implementam.

5. De ce il bagati mereu pe Dumnezeu in discutie si in aproape toate postarile dumneavoastra faceti referire la El?

Adrian CIONCA: Nu cred ca “il bag pe Dumnezeu”, ci mi se pare absolut normal sa il recunosc in tot ceea ce sunt si fac. Da, am crescut intr-o familie de credinciosi, eu sunt un om credincios, dar cred ca mai important decat credinta este RELATIA! Dumnezeu nu ne cheama la o credinta, ci EL ne cheama la o relatie. Daca esti in relatie cu cineva, nu poti sa nu vorbesti despre el/ea, iar eu nu voi putea sa nu vorbesc despre Dumnezeu, care mi-a dat intelepciune, discernamant, sanatate si tot ceea ce sunt si fac este daorita faptului ca El ma iubeste si a permis sa ajung aici.

In perioada urmatoare vom incerca sa avem un articol de tip Q&A pe diferite teme propuse de public.

Partenerul tau de incredere din 2006

Am oferit intotdeauna preturi imbatabile pe piata, fara sa compromitem calitatea muncii noastre. Iata mai jos trei dintre valorile RPC Group, dupa care ne ghidam toata munca.

PRETURI COMPETITIVE

Consideram ca oricine ar trebui sa isi permita propria locuinta.

Siguranta locuintei

Nu compromitem siguranta ori confortul. Folosim doar materiale de cea mai buna calitate.

Confortul tau

Confortul clientului este o prioritate atunci cand construim.

De 16 ani pe piata imobiliara

RPC Group a fost infiintata in anul 2006, pornind de la visul unui om pentru a oferi lucuinte de calitate, accesibile tinerilor romani. Daca la inceput totul se rezuma la o galeata de scule si un om, acum mai mult de 12 firme de subantreprenori si 150 de persoane pe santier, lucreaza zilnic pentru a pregati viitoarea ta locuinta.

Locuinte vandute

Beneficiari ai locuintelor

Clienti satisfacuti de alegerea facuta

Putine lucruri sunt mai entuziasmante decat sentimentul de a te muta in casa noua... Acesta este si sentimental intens trait de noi, multumita celor de la RPC Group care ne-au indeplinit visul de a avea casa visata. Sunteti cei mai buni! Va recomandam cu drag si incredere tuturor celor care-si doresc ca visul de a avea o casă sa devina realitate.

Alex P.

Reprezentant vanzari, Client RPC Group

Am ajuns, am vazut, am primit explicatii, pe loc au fost facute calcule, iar a doua zi am semnat. Au trecut 6 ani de cand locuiesc intr-o casa pe care am vazut-o crescand de la fundatie. Acum aici e caminul nostru. Aici ne e bine, aici e acel loc de care fiecare dintre noi avem nevoie, acel refugiu fata de lumea în care traim. Toate astea au fost posibile cu ajutorul RPC Group!

Adi M.

Angajat din Ministerul de Interne, Client RPC Group